Sibirisk katt

Fakta om den Sibiriska katten

följande text är hämtad från Sällskapet Sibirisk Katt hemsida:
– Stämmer det att allergiker kan ha Sibirisk Katt?
På en del hemsidor kan man finna uppgifter om att den Sibiriska Katten saknar ett protein, FEL-D. Detta protein är ett av de ämnen som är mest allergiframkallande hos katter. Att de skulle sakna detta protein skulle då innebära att katterna skulle vara ”allergifria”. Men det finns ännu inga vetenskapliga bevis alls för att Sibirierna saknar FEL-D. Trots det kan många uppfödare och kattägare världen om med personliga erfarenheter berätta att många allergiker verkar tolerera den Sibiriska Katten bättre än många andra raser. Man bör dock vara medveten om att allergi är något väldigt individuellt, och vad en människa tål kanske en annan blir sjuk av.
Det finns många kattraser som allergiker säger sig tåla bättre än andra raser. Sphynxkatter och Rexkatter är exempel på detta. Sällskapet Sibirisk katt har nu under ett flertal år haft sk testhem dit allergiker har kunnat åka för att prova på om de tål att umgås med en Sibirisk katt. Den erfarenhet som vi fått genom detta är att långt ifrån alla allergiker tål den Sibiriska katten. För en del går det bra och för andra går det inte alls. En del får problem när de är förkylda eller allmänt trötta och slitna, trots att de klarar av sin katt utmärkt annars. En del nyser av kattungar men klarar av vuxna bättre. Om man reagerar på Sibiriska katter verkar inte bara bero på rasen som helhet utan det kan också till stor del bero på den individuella katten. Vissa katter verkar vara mer allergiframkallande än andra och Sibirierägare som utmärkt klarar en katt kan ha problem med en annan. Av allt detta drar vi slutsatsen som tidigare nämnts, att allergi är individuellt, och att man bör testa sin egen tolerans flera gånger genom att besöka Sibiriska katter innan man överväger att själv skaffa en Sibirisk katt. Sällskapet Sibirisk katt ger inga garantier på att alla allergiker tål den Sibiriska katten, och är du allergisk och vill ha en katt måste du själv avgöra om det är en risk du ska ta eller inte.

– Vilket temperament har den Sibiriska Katten?
De har ett väldigt trevligt temperament – pratsamma, sociala och läraktiga. En del säger att de är ”hundlika” och anspelar då på att katterna ofta är där människorna är. De är också mycket aktiva katter som tycker om att leka och lära sig saker, samtidigt som de naturligtvis också är keliga och tycker om människors sällskap.
Helt klart är de stora personligheter och mycket egensinniga individer. Två sibiriska katter är inte två Sibbar utan två enskilda individer.

– Hur stor blir egentligen en Sibirier?
Sibirierna är kraftiga, muskulösa katter, som växer väldigt långsamt och de anses inte vara fullvuxna förrän vid 5 års ålder. Som fullvuxen kan en Sibirisk honkatt väga ca 5 kg och en hankatt nära nog dubbelt så mycket.

– Kan man ha en Sibirisk Katt som innekatt?
Ja, det går alldeles utmärkt, förutsatt att man aktiverar dem ordentligt! Den Sibiriska katten är ingen katt som bara mår bra av att vara inne ensam många timmar om dagen för att sedan ha en matte eller husse som sitter i tv soffan och inte orkar leka med dem. Den Sibiriska katten behöver aktivering och omvårdnad för att må bra och trivas. De är aktiva katter som älskar att leka, klättra och hoppa. Sibirierna är muskulösa katter och hoppar med lätthet upp på höga skåp, avsatser och till och med på gardinstänger. Ett högt klätterträd rekommenderas om man inte vill att de ska hoppa på möblemanget!

Läs gärna mer om den sibiriska katten på Sällskapet Sibirisk Katt’s hemsida!

Lämna en kommentar

Lämna en kommentar

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.